Истински красиви всеки ден

събота, 28 януари 2017 г.

Боровинков Пай

За всеки сезон "Боровинков Пай"

Всички обичаме боровинки, а от тях се получават изключителни десерти. Десерти на които трудно може да се устои.  И така днес направих този пай, истинска глезотия и съблазън за окото.
Продукти:боровинков пай
1 яйце, 1 с.л. студена вода
80 гр. захар, 1 ч.л. бакпулвер
150 гр. масло
250 гр. брашно
Пълнеж: 250 гр. боровинки
Заливка: 100 мл. прясно мляко
150 мл. сметана, 1 яйце
50 гр. захар, 1 ванилия
Начин на приготвяне:
По принцип няма някаква философия в приготвянето на пай, но си има последователност. Може да видите още един пай, който съм публикувала и е също много вкусен.
Важно е да се знае че се прави с маслено тесто, което след омесване се завива във фолио и се прибира за 1 час в хладилник, а през това време си подготвяте съд в който ще печете и пълнежът.
боровинков пай
И така омесваме си тестото от горе посочените съставки. Прибираме тестото за час.
През това време си правим заливката  Тя ще ни отнеме 10 минути.  Включваме фурната да се подгрява.
Подсушаваме формата и мажем с краве масло. Тестото което сме получили разточваме на лист с дебелина 5мм. Постиламе разточеният лист в/у формата и после внимателно наместваме по стените и дъното да е равномерно навсякъде. Накрая изрязваме излишъка и отстраняваме.
боровинков пай
Сипваме боровинките и после заливаме с готовата смес /от яйце, мляко, сметана, ванилия, захар/.
Вече нашият пай е готов да печем. Печем от 35 до 40 минути в зависимост от фурната която имате. Аз пека на фурна с вентилатор на 200°С. Страхотен вкус се получи!
Добър Апетит!