събота, 14 ноември 2015 г.

НЕАПОЛИТАНСКИ ПАЙ

Нещо вкусно и много различно. Докато го правех се чудих какво ще се получи на вкус, но след като го опитах се успокоих. Нямам думи - просто е страхотно. Не се двоумете, а опитайте, ще останете очаровани и пленени от вкуса.

Продукти:

за тестото:
200 гр. брашно
1 яйце
1 ч.л. бакпулвер
120 гр. масло
80 гр. захар

за пълнежа:
200 гр. маскарпоне
200 гр. жито
3 жълтъка
250 мл. прясно мляко
кора от портокал настъргана
кора от лимон настъргана
1 ч.л. нишесте
1 ванилия
3 ч.л. вода
100 гр. захар

Начин на приготвяне:

Житото се кисне в студена вода в продължение на четири дни, като водата му се сменя всеки ден. Съхранява се на студено. След това изплакнете и сварете докато хубаво омекне. След като е готово, изцедете от водата.
Омесете тесто от посочените продукти и приберете в хладилника за 30 минути.
Подгответе пълнежа
Затоплете млякото и добавете портокаловите и лимоновите корички. Разбийте 2 жълтъка с 2 с.л. захар, добавете и нишестето. После бавно го добавете към млякото като бъркате непрекъснато. Бъркате докато започне да се сгъстява, след това го махнете от котлона. Котлона да е на средна температура!


Разбийте маскарпонето с 1 жълтък , останалата захар и ванилия. След това добавете изстиналото жито. Смесете с млечният крем и объркайте да се смеси добре.


Извадете тестото и го разточете върху набрашнена повърхност с дебелина около 3 мм на листа.


Омаслете формата за пай, после пренесете разточеното тесто върху формата и изрежете остатъка (това което излиза извън формата).
Надупчете с вилица. Изсипете готовият пълнеж във формата.
Останалото тесто го омесете на топка и разточете, после нарежете на ленти. Поставете отгоре като решетка.


Пече се в предварително загрята фурна на 180 С за 40 минути или до златисто.


След като изстине поръсете с пудра захар.
Добър апетит!




Много бих се радвала, ако се престрашите и опитате от този пай.


Няма коментари:

Публикуване на коментар