четвъртък, 15 октомври 2015 г.

СОЧНИ ОХЛЮВИ С ОРЕХИ И ТАХАН

Вчера си седях и си мислех, какви времена бяха, като ходех на училище. В средното ходихме с униформи, емблеми и вързани коси. Бяхме стриктни ученици. Помня веднъж имахме свободен час и къде, къде, забихме се в сладкарница "Захарно петле". То и без това нямаше кой, знае къде да се ходи. Там предлагаха много и различни вкусотии. Като видяхме пресните охлювчета си поръчахме от тях с швепс. Всичко струваше стотинки, а и беше голям лукс, да кажеш, че си бил там. Така, че тези охлювчета ми напомнят на тях. Сочни и много вкусни. Винаги е много хубаво да си припомниш доброто старо време.

Продукти:

50 гр. краве масло
1/2 ч.ч. олио
2 с.л. захар
5 гр. суха мая
1 ч.ч. прясно мляко
1/2 ч.л. сол
1 яйце
4 ч.ч. брашно (приблизително)
1 жълтък за мазане
200 гр. таханов крем за пълнеж
1 ч.ч. счукани орехи за пълнеж

за сиропа:
1 ванилия
1 к.л. лимонтозу
800 мл. вода
1 кг. захар

Начин на приготвяне:

Смесваме млякото, захарта и маята и оставяме за 10 минути да почине. В широка купа сипвам брашното правя си кладенче и започвам да добавям другите продукти и накрая и млякото с маята. Омесвам да стане на тесто.


Покривам тестото със среч и оставям за още 30 минути. После го примесвам и разделям на две части. Разточвам с дебелина на листа около 3 мм. Намазвам с тахановия крем и ръся с орехи.


После навивам на руло.


Нарязваме с остър нож.


Приготвяме си тава покрита с пергамент и ги редим после леко ги притискам отгоре малко да се сплескат.


Мажем с разбитият жълтък и печем на 180 С за около 20-25 минути, до златисто. След като са готови ги оставям да се охладят напълно. После си правя захарният сироп, заливам ги. Виждам как пият жадно от сиропа. Охладят ли се, са готови за консумация, Стават бързо не е необходимо да се чака до следващият ден! Невероятно вкусни са!





Добър апетит!



Няма коментари:

Публикуване на коментар