вторник, 8 септември 2015 г.

БЯЛ ХЛЯБ КАТО ПАМУК


 Много пъти съм опитвала да правя хляб, целта ми е била да го направя, като ония от детството. Не можеш да издържиш и го начупваш, за да опиташ от невероятния вкус. Съвсем наскоро имах едно пътуване из България и попаднах на едно място горе в красивите Родопи. Малко селце с фурна и си правят хляба на място. Запознах се със собственика и той ми разказа как постига този невероятен вкус. Най-важното е, че всички останаха впечатлени от вкуса на този уникален хляб.

Продукти:

330 мл. вода
20 гр. мая свежа
3 с.л. олио
1 1/2 ч.л. сол
1 с.л. захар
700 гр. брашно
приблизително

Не съм пробвала да го правя в хлебопекарна, защото исках да му предам и форма, освен това трябваше да спазя времето за втасване.

Начин на приготвяне:

Маята я разтварям с част от тази вода която е отмерена, добавям малко брашно и захар- оставям да втаса, хубаво да изпълни купичката.
Брашното да е пресято и го сипвам в широка купа, издълбавам кладенче и после започвам да сипвам маята, вода, олио и сол. Обърквам с лъжица.


После го местя на плот за да доомеся. Като се получи гладко тесто оставям го да втаса за час и половина при стайна температура.


След това отново се премесва и се оставя в намазнена тавичка за още час и половина- хубаво да се надигне. Във фурната сложете съд с вода за да се запази влагата в хляба!  Печем на 180 С докато хубаво се зачерви отгоре, поне 40 минути ще минат. Ако се съмнявате в изпичането проверете с дървен шиш. При мен се получи от първият път. После извадете готовият хляб върху решетка, така дъното на хляба ще остане хрупкаво.


 След като го извадих от фурната го оставих да се охлажда, с нищо не се маже отгоре! Този прелестен хляб хапнете както ви харесва.



Добър апетит!


 И понеже рецептата е от Родопския край ще ви поздравя с една хубава песен. Имаме богата история, трябва да пазим ценностите завещани от нашите деди!


Красива природа, чиста бистра водица. Не можеш да се нагледаш, а въздухът свят да ти се завие!










Няма коментари:

Публикуване на коментар