неделя, 13 септември 2015 г.

ЛАДУ

След като опитах Джелеби, започнах да си набавям продукти и за Ладу. Има няколко вида Ладу. За сега ще направя този вид, пък да видим, как е на вкус, и ако ми хареса ще пробвам и Басан Ладу. За да усетя истинския вкус няма да заменям продуктите, ще спазя точно както си е по рецепта. Най-трудно се оказа набавянето на нахутеното брашно. Оказа се, че по магазините го няма и затова се разрових из интернет, и там си го поръчах. Решена бях на 100%, че ще го опитам. Тези така наречени бонбони са неразделна част от индийската кухня. Приготвят се предимно за празници, фестивали, сватби и др.


Продукти:

2 ч.ч. нахутено брашно
114 гр Гхи (масло)
1 1/2 ч.ч. кокосови стърготини
1 1/2 ч.ч. фина захар
148 мл. кондензирано мляко
1/2 ч.л. кардамон на прах
1 щипка шафран
1/2 ч.ч. златна стафида
1/4 ч.ч. ядки- кашу, бадем и шам фъстък

Начин на приготвяне:

В дълбок тиган при средна температура разтопяваме маслото към него добавяме стафидите и бъркаме за около 2 минути. После вадим стафидите. В същата мазнина сипваме нахутеното брашно и бъркаме докато стане хубаво златист цвят около 10-15 минути. После добавяме кокоса и захарта. В млякото оставяме да се накисне шафрана.
Получената смес на тигана беше много странна за мен, през цялото време си мислех, леле, какво ще се получи. Но усърдно продължих. Още около 2 минути и добавих ядките, стафидите и кардамона. Обърках добре до еднородна смес. Накрая сипвам млякото и обърквам - получава се като тесто. Отмествам от котлона.


В отделна купа сипвам студена вода в нея си топя ръцете- така няма да лепне. Оформяме тестото на топчета и редим в чиния, така докато свърши. Ядът се охладени. Може да се съхраняват в хладилник до 3-4 дни, но се съмнявам да останат.



Добър апетит!





Вкусът е невероятен, не знам дали някой ден ще отида до Индия, но поне малко се доближих до техните традиции.


Помните ли този филм, беше много нашумял преди години, може да е невероятно, но още го гледам с интерес. Поздравявам ви с песен от него и ви желая безброй сбъднати желания!


Няма коментари:

Публикуване на коментар