четвъртък, 27 август 2015 г.

ДОНЪТИ- ПОНИЧКИ С ГЛАЗУРА

Няма, как да не опитам да направя Донъти- децата много ги обичат. Все прескачах тази тема, но най-накрая се реших да опитам, пък да видим,какво ще излезе. Разглеждах много рецепти от всяка научих по нещо важно, пресях информацията и се захванах. За подкрепа до мен беше моята дъщеря, тя е голям фен на тези понички.Тя ми обясняваше, говореше ми за вкуса и колко добре трябва да ухаят, а на края и да изглеждат апетитно! Двете се справихме чудесно! Хубаво е да работим в екип!

Продукти:

2 яйца
10 гр. свежа мая
250 мл. прясно мляко
1/2 ч.ч. захар
75 гр. масло
щипка сол
2 ванилии
брашно колкото поеме

за гарниране:
200 гр. шоколад, шоколадови пръчици, шарени захарни пръчици и строшени орехи

Начин на приготвяне:

Първо си приготвяме маята- Натрошаваме я в купичка сипваме от млякото, малко захар и брашно и бъркаме да стане кашица. Оставяме да втаса.
След като маята вече се е надигнала, в дълбока купа сипвам брашно около 500 гр. издълбавам кладенче и започвам да добавям съставките- втасалата мая, яйца, мляко, захар, мекото масло, сол и ванилии. Бъркам в началото с лъжица, а после прехвърлям на плот и продължавам на ръка, добавям брашно ако се налага и меся до гладко тесто. След това слагам в омазнена купа и покривам със стреч, оставям да втаса.


Необходимо му е поне около час, за да втаса добре.


След това примесвам отново и разточвам с дебелина около 5-6 мм. рязах с чаша и бутилка от натурален сок за да постигна желаната форма. След това почиват около 15 минути.


В дълбок тиган сипах олио- количеството да е като за тулумбички. След като се загрее добре започваме да пържим от двете страни. Вадя ги с решетъчна лъжица върху тава на която съм сложила кухненска хартия, за да може да се поеме излишната мазнина. След като сме изпържили и те са изстинали започваме да гарнираме. В чиния разчупвам шоколада и го слагам за 1 минута в микровълновата печка да се разтопи. После потапям поничката в шоколада и покривам с шоколадови пръчици или захарни пръчици или нещо друго което в момента разполагаме у дома, може и с кокос.



Поничките можете да си ги оставите и да ги поръсете само с пудра захар. Както ви харесват, но ние избрахме така.



Добър апетит от нас! Ето и радостта в детските очи, нетърпелива да опита, е нали работихме съвместно.


Резултата е страхотен, бухнали, изпържени добре и гарнирани с вкус.



Няма коментари:

Публикуване на коментар