Истински красиви всеки ден

понеделник, 10 август 2015 г.

ПРАСКОВИ БРИОШ

Преди известно време видях тази рецепта в интернет, записах си продуктите и я забравих, защото се искаше пресни праскови, а тогава все още нямаше узрели. Днес разлиствайки из моите тетрадки, тази рецепта буквално ми се наби на очи. Оправдание вече нямах, защото пазара изобилства от хубави, ароматни праскови. Захванах се на мига, задачата е поставена. Сега като гледам крайният резултат, струвало се е чакането- да узреят прасковите.

Продукти:

за тестото:

3 ч.ч. брашно
1 ч.ч. топло прясно мляко
25 гр. прясна мая или
2 1/4 ч.л. суха мая
4 с.л. захар
4 с,л, масло
прясно настъргана кора на лимон
1 яйце
1 белтък
!!! 1ч.ч.=240 мл.

за плънката:                                                        

2 средно големи праскови-
обелени и нарязани
3 с.л. захар
3 с.л. брашно

за отгоре:

1 жълтък, 1 с.л. олио
захар

Първо си направете маята в малка купичка с малко мляко, брашно и захар да втаса. 
В голяма купа сипете брашното и направете кладенче. След което сипете млякото. готовата мая, захар,масло, яйцата и кората лимон. Объркайте леко с лъжица, след това продължете да месите докато се получи гладко тесто. Оставете да втаса около 1 час, но първо покрийте го с найлонче да не хваща коричка.


През това време си пригответе плънката. Обелете и нарежете прасковите- големината да е колкото зарче. После добавете захар и брашно и объркайте с лъжица.


Тестото е готово, втасало е добре, сега преминаваме към следващата стъпка.
Разделяме го на 12 равни части.
Вземаме едно от топчетата и разточваме на омаслен плот


После нарежете, както е показано и сложете от плънката.


Навивайте като руло.


Аз използвах формички от фолио. Първо ги омаслете После сложете полученият бриош, като свиете на колелце. По този начин направете и останалите.


Загрейте фурната на 180 С. След като приключим с направата, разбиваме жълтъка с олиото. Маже се с получената смес и се ръси захар. Сложете ги в подходящ съд и изпечете.
Пече се до златисто около 25- 30 минути.
След като са готови извадете от фурната да се охладят. Може и топли да се консумират , но има опасност да не се изгорите!


Много са вкусни сутрин за закуска с чаша мляко, пресен мед, и кафе. Както си решите. Важното да Ви е вкусно!



Тук се вижда пълнежа от праскови.


Изключително добра закуска!


Има формата и големина на мъфин. Много удобна закуска и за децата като тръгнат на училище,


Добър апетит!