петък, 15 май 2015 г.

МИНИ КИФЛИЧКИ С МАКОВО СЕМЕ

Кифлички на една хапка, страхотни по вкус. Прекрасна закуска. Много са оригинални, а как бързо свършват. Мекички, топят се в устата. Рецептата я имам от моя приятелка, за което много и благодаря! Може и Вие да опитате.

Продукти:

40 гр. свежа мая
2 ванилии
250 мл. прясно мляко
200 гр. кисело мляко
1 кг. брашно
1 с.л. захар
1 ч.л. сол
50 мл. олио
2 с.л. масло

за отгоре:
1 жълтък, 2 с.л. прясно мляко и 2 с.л. олио
захар и маково семе за поръсване Сладко за пълнеж.

Начин на приготвяне:

Пресейте брашното задължително! Маятя се разтваря в 100 мл. от самото мляко, малко брашно и 1 ч.л. захар- да стане на кашица и се оставя да втаса.
След това се сипва брашното на плот или в по-широка тава, прави се кладенче и започват да се добавят продуктите. Както вече забелязахте яйцето е само 1 и то е за отгоре за мазане. Подготвяме си тестото, така, че да не лепне по пръстите. Трябва да се премеси поне 3 пъти с почивки от 15 минути.
Другият вариант който не е така отегчителен е с помощта на хлебопекарна. Хубаво, че са я измислили да ни отменят малко в домакинството. През това време докато тя си меси аз ще свърша нещо друго.  :)
Ето, че след малко отдих и тестото  е готово.


Слагаме го на набрашнен плот и разделяме на 8  равни топки.


После разточваме с помощта на точилка и режем на 8 равни части.


Слагаме сладкото и завиваме да оформим кифличките. Нареждаме в тава покрита с пергамент.


Оставя се да втаса около 20 минути. След това се маже с яйчената смес и се ръси с мак и захар.
Пекат се в предварително загрята фурна на 200 С до златисто.
След като са готови извадете в подходящ съд и после изпечете кифличките от втората тава.
Прекрасни, меки и ароматни. Чудесни са...


Добър апетит!
Идеалната закуска приготвена у дома.


Кифлички на една хапка.



Желая Ви хубави дни!


Няма коментари:

Публикуване на коментар