събота, 25 април 2015 г.

Медена Питка

Това е питка от моето детство. Медена квадратна питка поръсена със сусам и увита в целофан!  купувахме ги от сладкарницата, качвахме се на колелетата и карахме до мръкване. С ожулени колене, но сити и доволни! Сега аз се опитах да се доближа до тази медена пита и мисля, че успях, само дето няма начин да се върнем в детските си години!... Тях можем само да си ги спомняме и разказваме. Аз така се отнесох, че забравих снимки да правя, но се надявам да бъда точна в описанието.

Продукти:

1 ч.ч. топла вода
1 ч.ч. пчелен мед
1 ч.ч. олио
1 бакпулвер
50 гр. смлени орехи
1 к.л. канела
3 ч.ч. брашно
сусам за отгоре

!!!1 ч.ч.=200 мл.
Начин на приготвяне:

В дълбок съд сипваме топлата вода после меда и бъркам с лъжица до пълното разтваряне. После добавете олиото, бакпулвера, орехите, канелата и накрая брашното. За да стане гладка смес бъркайте с миксер.
След като сместа е готова сложете в подходяща форма. Посипете обилно със сусам. Печем на 180 - 200 С, първо отдолу за 15 минути след това включваме и горен реотан и печем докато е готово напълно. Не забравяйте да проверявате с дървен шиш или клечка. След като е готова питката оставете да се охлади, без да я вадите от тавичката.


След като вече се е охладила нарежете на квадрати или ромбоиди, както ви допада.
Добър Апетит!


Щастието не е късмет – то е тежката работа да спечелиш скъпата усмивка на Съдбата. Емили Дикинсън

Няма коментари:

Публикуване на коментар