сряда, 22 април 2015 г.

Дамски Каприз с вишни

Много приятен сладкиш, до сега все го правех със сладко от ягоди, но днес реших да пробвам с вишни. Вишните имат специфичен вкус и аромат, така че да се предаде на сладкиша. За да се получи добър вкус използвайте по-течно сладко и цели плодове. Вкусът е неустоим!!!

Продукти:

5 яйца
1 1/2 ч.ч. захар
3/4 ч.ч. олио
1 ч.ч. кисело мляко
2 ч.ч. брашно
1 ванилия
1 бакпулвер
1 ч.ч. = 200 мл

за заливка: 1 бурканче сладко
от вишни от 300 мл
за глазурата: 5 белтъка и 1 ч.ч. захар

Начин на приготвяне:

Първо разделете жълтъците от белтъците! Започваме с жълтъците, разбиваме ги добре със захарта. После добавяме олио, кисело мляко, ванилия и бакпулвер. Разбиваме добре и постепенно добавяме брашното, като продължаваме да бъркаме с миксера. Получава се еднородна смес готова за печене.


Фурната я включваме на 200 С. Омазняваме си формата, ръсим брашно, но без да се наслагва дебел слой, леко и фино.
Сипваме готовата смес и прибираме във фурната да печем. Печем 15 минути отдолу и после продължаваме с печенето с горен и долен реотан, до пълно изпичане на блата. Проверете с дървен шиш.
Докато се пече блата започнете да разбивате белтъците със захарта. Разбивайте да стане на пухкав сняг.


Върху готовият блат сипваме сладкото от вишни и разпределяме равномерно. След това сипваме и разбитите белтъци.
Правим вълнички с лъжица в/у белтъците. След това отново прибираме във фурната само на горен реотан да получи приятен загар. Сега всичко е готово по сладкиша. Охлажда се добре и тогава е готов за консумация. Не бързайте! Чакането си заслужава!


 Блата поема течната част от сладкото и става като сиропиран!


Този десерт е по-вкусен когато е охладен напълно!


Пожелавам Ви прекрасен ден и не се страхувайте от "Дамските Капризи".
Всеки каприз си има обяснение...


Няма коментари:

Публикуване на коментар