четвъртък, 2 април 2015 г.

Великденски Зайчета

Рецептата видях в интернет, ако кажа име може да засегна някой и затова ще замълча, понеже незная на кой е основната идея. Но както и да е, реших да пробвам и резултата беше възхитителен. Със сигурност тези зайчета ще започна да ги правя всяка година!

Продукти за 10 зайчета:

1 яйце + 1 белтък
160 мл. прясно мляко
20 гр. свежа мая
200 гр. краве масло (разтопено)
130 гр. захар
щипка сол
щипка куркума
3 1/2 ч.ч. брашно

10 бр. стафиди за очички

за намазване отгоре:
1 жълтък
2 с.л. олио
2 с.л. прясно мляко

Захар за поръсване отгоре!

Начин на приготвяне:

Реших да пробвам този път да омеся с хлебопекарната и резултата беше страхотен. Два пъти омесих с нея, тестото направо полудя.


Да не пропусна само да кажа, че ако ползвате хлебопекарна сложете 3 ч.ч. брашно. После се доомесва с другата 1/2 ч.ч. брашно. Ако не разполагате с такъв уред месете по традиционният начин -виж тук. Омесва се добре и после се разделя на 10 равни части. Овалват се  на топчета.


Всяко топче се разделя на три части като:
-малкото е 10 гр.- за опашче
-средното е 27 гр.- за главица
-голямото е около 60 гр.- за тяло


 Първо подгответе си тавата в която ще печете- подсушете и сложете пергамент.
Сега започвам с голямото топче, изтеглям го на фитил с дължина около 45 см и навивам на охлюв. Края ще служи за лапички. После средното го оформям като бадем и с нож цепвам в единия край, за да се оформят ушички. Малкото само се овалва на топче за опашка. Нареждаме в тавата. Процедурата се повтаря докато свършат топките. Оставя се да втаса за 30 минути. Чак тогава мажа с жълтъчената смес, ръся със захар и слагам стафидата за око.


Пекат се на 180-200 С за 15-20 минути докато се изпекат! След като са готови оставям да се охладят на равна повърхност. През това време си подготвям панделките и бижуто. Панделките са с дължина 25 см. После на всяко зайче връзвам на вратлето- панделка.




Мисля си, че сега е момента да благодаря на Д-р Наталия Добрева и на нейният екип за всеотдайната работа, за вниманието и за грижите към всички пациенти. Отделението по физикална терапия разполага с много добра база. Но вниманието и грижата са на първо място!
Благодаря Ви за всичко! Желая Ви весели празници, бъдете здрави!




Няма коментари:

Публикуване на коментар