Истински красиви всеки ден

понеделник, 9 март 2015 г.

Козуначено Руло

Този ден реших да замеся нещо, така че да е подходящо за закуска. Идеята дойде от децата, а когато кажат, че искат нещо за мен е по-лесно за изпълнение. Сега са много доволни и щастливи. Има много и различни рецепти за козунаци и рула, но съм разбрала едно, за да стане хубав козунака не само трябва да втаса добре, но и добре да се омеси. Ето и рецептата.

Продукти:

3 яйца
1 жълтък за намазване отгоре
1 ч.ч прясно мляко
1 ч.ч кисело мляко
1 1/2 ч.ч. захар
1/2 жива мая или
3 ч.л. суха мая
1 ч.ч. олио
1 ванилия
2 с.л. лимонов сок
брашно колкото поеме
кората на половин портокал нарязана
на ситно- 1/2 слагам за омесване, а другата 1/2 в плънката
80 гр златна стафида накисвам в коняк- като 40гр. слагам в тестото и останалото в плънката
!!!   1 ч.ч. = 200 мл.

за плънката: 1 бурканче мармалад
100 гр счукани орехи
стафиди
портокалови корички

сусам и мак за поръсване

Начин на приготвяне:

Първо разтваряме маята с част от млякото, лъжица захар и лъжица брашно. Изчаквам да втаса.


След това в тава сипвам брашно правя си кладенче в него и започвам да добавям продуктите като бъркам с лъжица- втасалата мая, 3 яйца плюс 1-я белтък, прясното мляко, киселото мляко, захарта, мазнината, ванилията, лимоновият сок, портокаловите корички и стафиди. Бъркам с лъжица докато започне да се оформя като тесто.


Сега в това положение продължавам да меся вече с ръце и добавям брашно в тавата докато получа такъв резултат.


Оставям го, малко да почине и през това време си приготвям плънката.


В купа сипвам сладкото, орехите, стафидите и портокаловите корички, Разбърквам с лъжица.
Сега се връщаме към тестото. Разделям на две части. Всяка част е едно руло. Вземаме едната част от тестото и разточваме на немного дебел лист.


След това ръсим от плънката. Ползваме половината плънка, другата част е за другото руло. Навиваме в желаната посока и леко го усукваме. Печем във форма по желание (каквато имате). Но преди това оставям да втасат добре да се надуят, мажа ги с разбитият жълтък и ръся със сусам и мак.  Преминавам към печене на рулата на 180С за около един час.


Изчакайте да се охлади и тогава режете, Ароматен и хубав направо се топи в устата.


Виждат се портокаловите корички. Е закуска за шампиони.
Желая Ви приятни емоции в кухнята и най-важното не се отказвайте да опитвате. Аз не се предавам!