събота, 28 март 2015 г.

БЕЙБИ КОЗУНАЧЕТА

Идеята за "Бейби козуначета" ми дойде спонтанно. Мисля, че е много удобен вариант за Великден, защото по-лесно ще се раздава, пък и като се начене няма да съхне, а ще се изяде. От това тесто излизат 13 козуначета. Изглеждат много семпло.

Продукти:

3 яйца+ 1 белтък
1 ч.ч. прясно мляко
1 ч.ч. кисело мляко
1 1/2 ч.ч. захар
4 ч.л. суха мая
1/2 ч.ч. олио
1/2 ч/ч. стопено масло
2 ванилии
50 мл. лимонов сок
50 гр. стафиди
брашно около 800 гр
ситно накълцани лимонови корички
от 1/2 лимон

за намазване отгоре:
1 жълтък, 2 с.л. олио и 2 с.л. прясно мляко
захар и 20 бр. бадеми за украса

Начин на приготвяне:

В купичка разтварям маята с част от млякото, 1 лъжичка захар и брашно да втаса. В по-голяма купа разбивам яйцата, прясното мляко, киселото мляко и захарта. За да може по-добре да се стопи захарта. Добавям олиото и маслото, като бъркам с лъжица. След това ванилиите, лимоновият сок, лимоновите корички и стафидите.


Към получената смес добавям втасалата мая и бавно сипвам брашно и бъркам. Когато стане на тесто започвам да меся и добавям брашно, докато се получи тесто със средна твърдост, но така, че да не лепне по пръстите. След като е готово тестото правя го на топчета колкото малки ябълки- 26 броя ми излизат на мен.


След това оставям да почине за 20 минути. После вземам 2 топки и ги изтеглям с дължина около 30 см. всяка.






След това ги нареждам в тава.


Оставям да втасват за около 30 минути. След това се мажат с яйцето , ръсят се със захар слагате бадемите по ваш вкус и е готово за печене. Останаха ми 4 бройки козуначета, тях ги сложих във форма от кекс и се получи голям козунак, много добре изглеждащ, даже фантастично бих казала. Пече се на 170-180 С за около 40-50 минути под наблюдение!!!


А ето и големият.




Желая Ви весели празници! Бог да Ви благослови!


Няма коментари:

Публикуване на коментар