сряда, 25 февруари 2015 г.

Торта "ГАРАШ"

Тази торта ми е любима. Реших да я направя по повод годишнината от моята сватба. Така направих изненада на моя съпруг. За мен е много специална. Мисля си, че е царицата на тортите. Великолепна е! За мен е No 1.

Продукти:

Блатове:

9 белтъка
200 гр. захар
220 гр. смлени орехи
50 гр. брашно

Крем:

400 гр. заквасена сметана
100 гр. захар
400 гр. шоколадова заливка
50 мл.  олио

Заливката отгоре:

150 гр. шоколадова заливка
40 мл. олио

За украса

100 гр. шам фъстък смлян

Начин на приготвяне:

Започваме първо с направата на блатовете.


В подходящ съд разбиваме белтъците със захарта с миксер да стане на бяла пяна


После ползваме лъжица. Леко сипваме брашното, а после и орехите. Фурната предварително е загрята на 200 С. Във форма за торта  сипвам част от получената смес на дъното на която съм сложила хартия за по-лесното отделяне на блатовете, за да се запази тяхната цялост.



След като се изпече блата изчаквам да се охлади и тогава го вадя от формата. После пека вторият и третият блат. Оставяме ги на хоризонтална плоскост и започваме да правим крема за тортата


Разтопяваме заливката на водна баня с добявяне на олиото, а през това време бъркаме сметаната със захарта. След като се е разтопила заливката и сметаната е разбита внимателно ги смесваме. На тънка струйка сипваме заливката към сметаната с непрекъснато бъркане.



После мажем в/у блатовете да се оформи тортата и най- отгоре също. Използва се всичкият крем за цялостно омазване на нашета торта. Готова е, но още малко детайли по нея. Слагаме да стегне в хладилник за ооколо 2-3 часа, през това време правим последната заливка за да предадем шоколадовият вид на тортата. На водна баня разтапяме заливката  с олиото. Бъркаме докато се разтопи.


След това вадим тортата от хладилника и започваме да поливаме с топлата смес. Цялата торта  да се облее от всички страни. След като сме я залели с шоколад украсяваме с шам фъстък.


Ето я готова, прелестна и много, много вкусна!


Тази торта наистина си заслужава положените усилия.  Желая Ви приятен апетит!



Няма коментари:

Публикуване на коментар