Истински красиви всеки ден

четвъртък, 12 февруари 2015 г.

Арменски Сладки

Това са сладките, които мама правеше най-често, когато бяхме деца. Много обичах да и помагам, цялата ставах в брашно. Но забавлението беше пълно.

Ето и рецептата:

1 ч.ч. свинска мас или масло
1 ч.ч. вода
1 щипка сол
3 ч.ч. брашно
1 ч.л. хлебна сода
около 250 гр. орехи
150 гр. локум
1 ванилия
пудра захар за овалване

Начин на приготвяне:

В тефлонов съд слагаме водата и мазнината
да заврат. След това се добавя солта, содата
разбърква се. Отмествам от котлона и добавям брашното. С дървена лъжица се бърка да стане като топка тесто. Оставяме да се охлади и го поръсваме с ванилията и доомесваме . След като изстине напълно, късаме от тестото, слагаме парче от локум и 1/4 орех и овалваме да стане на топче. Печем на 180 С в тава с пергаментова хартия. Докато са горещи се овалват с пудра захар. Лесно е опитай!